کرونوس – استیون هاوکینگ پیش از مرگش مقالهای را منتشر کرد در مورد این که چطور می توانیم در جهت کشف جهانهای موازی قدم برداریم. این مقاله اکنون در دسترس است.
یک پیشنویس از مقالهی او با عنوان «خروجی آرام از تورم ابدی؟» که دو هفته پیش توسط استفان هاوکینگ و توماس هرتوگ نوشته شده بود، روی arXiv موجود است. این مقاله اکنون برای انتشار نهایی تحت بازبینی علمی قرار دارد.
این مقاله به این موضوع میپردازد که ما در یک واقعیت چندجهانی زندگی میکنیم و جهان ما تنها یکی از جهانهای بسیار است. بر اساس این مقاله، ما با بررسی تشعشع پسزمینهی جهان قادر خواهیم بود آثاری از این جهانها پیدا کنیم. برای فهم توجیه علمی جهانهای موازی، پیشنهاد میکنیم ویدیوی ما را به زبان فارسی روی یوتیوب یا آپارات ببینید.
هرتوگ میگوید: «این یک نظریه در مورد انفجار بزرگ و نسخهی تصحیحشدهی مدل «بدون مرز» است که توسط هاوکینگ و جیمز هارتل در سال ۱۹۸۳ منتشر شده بود.» بر اساس این مدل، انفجار بزرگ جهان ما همراه با انفجارهای بزرگ دیگری که سرآغاز جهانهای دیگری بوده اتفاق افتاده است.
هرتوگ گفت: «ما کمکم متوجه شدیم که این مدل نه یک جهان، بلکه وجود بیشمار جهان را پیشنهاد میدهد که کیهانشناسان به آن جهانهای موازی (multiverse) میگویند. جهانهایی که به صورت همزمان و موازی با هم وجود دارند.»
«هاوکینگ از این وضعیت راضی نبود. او سال پیش به من گفت: بیا جهانهای موازی را رام کنیم. لذا ما تلاش خود را معطوف کردیم به پیدا کردن راهی که از طریق آن بتوانیم ایدهی جهانهای موازی را به یک چارچوب علمی قابل آزمایش پیوند دهیم.»
بر اساس این مقاله، اما احتمالاً قادر خواهیم بود با بررسی امواج گرانشی ساتع شده از بیگبنگ خودمان اطلاعاتی از بیگبنگهای جهانهای دیگر به دست آوریم. ایدهی جهانهای موازی ایدهای بسیار داغ در دنیای علم است و حال نظریهی جدید هاوکینگ و همکارانش میگوید ما میتوانیم نشانههای محکمی از وجود جهانهای موازی پیدا کنیم.
این مقاله همچنان در حال بازبینی است و لذا هنوز نمیتوان تحلیل کاملی از آن به دست داد. اما اگر این نظریه درست باشد و ما بتوانیم شواهدی از جهانهای دیگر کشف کنیم، این کشفیات منجر به اهدای جایزهی نوبل خواهد شد.
هرتوگ میگوید: «من فکر میکنم خیلی وقت پیش باید به هاوکینگ جایزهی نوبل اهدا میشد.»
پروفسور استیون هاوکینگ در ۲۳ اسفند ۱۳۹۶ در سن ۷۶ سالگی از دنیا رفت. او بیشتر عمر خود را با بیماری نورون حرکتی (MND) سر کرد ولی موفق شد مقالات پیشرویی در عرصهی فیزیک به رشتهی تحریر درآورد.
یکی از مقالات وی در مورد پیشبینی تشعشع هاوکینگ است که به اطلاعاتی اشاره میکند که از درون سیاهچالهها به بیرون درز میکنند. کتاب معروف او «تاریخچهی زمان» هنوز یکی از پرفروشترین کتب علمی جهان است. او حتی پس از مرگش در حال ایجاد امواج جدیدی در دنیای علم است.
هرتوگ میگوید: «هاوکینگ یک ماجراجو بود و دانش بزرگترین ماجراجویی وی بود. این مقاله تنها نمونهی کوچکی از ماجراجوییهای وی است.»