کرونوس – شان کارول فیزیکدان نظری اظهار داشت سرنخهایی در ساختار جهان کوچکتر از اتم به دست آمده که نشان از وجود تعداد زیادی جهان موازی دارد. وی این ادعا را سال گذشته در پادکست جو ریگان (JRE) بیان کرد. کارول میگوید این حقیقت که ذرات ریز مانند الکترونها و فوتونها مکان مشخصی در جهان ندارند، نشانگر این است که جهانهای موازی متعددی وجود دارد.
کارول به تازگی در مصاحبهی جدیدی با یک سایت خبری در استرالیا به بسط ادعای خود پرداخت. وی به این سایت گفت: «اما قضیه به همینجا ختم نمیشود… هر دنیایی که تصور کنید در حقیقت امکان صدق ندارد.»
قوانین فیزیک که زندگی هرروزهی ما بر آن استوار است برای ما معنا دارد؛ اما در مقیاس بسیار کوچک، عقل سلیم به کل از بین میرود. در سطح کوانتومی، حتی خلأ نیز پر از ذرات ریز و درشتی است که به طور مداوم به وجود آمده و از بین میروند. بنا بر مقالهای که در New Scientist منتشر شده، قضیه بل که یکی از ساختارهای اساسی در مکانیک کوانتومی است میتواند به اثبات وجود جهانهای متعدد ختم شود. این قضیه با موقعیتهایی سروکار دارد که در آنها ذرات با یکدیگر در تعامل قرار گرفته، درهمتنیده شده و سرانجام راههای جداگانه خود را طی میکنند.
کارول گفت: «با این حال معادلات، قوانین فیزیک و الگوهایی وجود دارد که باید رعایت شوند. برخی از جهانهای موازی ممکن است به واقعیت تبدیل شوند. اما نه همهی آنها.» سابق بر این کارول نظریههای جنجالی و در عین حال بحثبرانگیزی را درمورد موضوعاتی نظیر نظریهی بیگبنگ و ماهیت زمان مطرح کرده بود.
او معتقد است جهان چنان كه اكثر مردم معتقدند با یک انفجار عظیم آغاز نشد بلکه سنی بینهایت زیاد داشته، دائماً در حال انبساط است و همچنین در آن زمان میتواند هم به جلو و هم به عقب حرکت کند. برای کارول فیزیک کوانتومی چیزی نیست که بتوان آن را به بخشهای کوچکتر تقسیم کرد و به شیوهای سادهتر توضیح داد.
در سال 2011 برایان گرین فیزیکدان کتابی نوشت که به بررسی این امکان میپردازد. این کتاب با عنوان واقعیت پنهان: چندجهانی و قوانین عمیق کیهان منتشر شد. گرین به NPR گفت: «اگر در توصیفات ریاضی از جهان فیزیکی عمیق شوید متوجه میشوید که حذف انواع جهانهای موازی از آنها کار دشواری است.» او افزود: «بسیاری از ما در حال فکر کردن به یک نسخه از نظریه جهان موازی یا نسخههای دیگری از آن هستیم. اگر چنین چیزی واقعیت نداشته باشد، بدین معنی است که تلاشهای زیادی برای این ایده به هدر رفته است. اما اگر این ایده صحیح باشد، منجر به زیرورو شدن درک ما میشود.»
حتی استفان هاوکینگ نیز گفته بود که به لطف مکانیک کوانتومی، بیگ بنگ تعداد بیپایانی جهان را به ما ارائه کرده است، نه تنها یکی.
درک فیزیک کوانتوم و قلمروهای آن تا این لحظه غیرممکن بوده است، اما کارول امیدوار است این به لطف فناوری جدید تغییر کند. او میگوید: «اکنون وضع ما بهتر است. فناوری بهبود یافته و شاید اوضاع تغییر کند.»
ممکن است گرین، کارول و هاوکینگ بر حق باشند. محققان آزمایشگاه ملی اوک ریج در ایالت تنسی آمریکا میخواهند بدانند که آیا جهانهای موازی وجود دارند یا صرفاً آینهای از واقعیت خود ما هستند. این تیم قرار بود سال گذشته طی آزمایشاتی یک پرتو از ذرات زیراتمی را ۱۵ متر زیر زمین بفرستند، از یک آهنربای قدرتمند گذر دهند و به یک دیوار غیرقابل نفوذ برسانند.
لی بروسار مسئول تیم تحقیقات به New Scientist گفت: «اگر این ایده واقعیت داشته باشد، منجر به تولید حبابی از واقعیت میشود که در بافت فضا و زمان در کنار جهان آشنای ما شکل میگیرد و برخی ذرات قادرند بین این دو جهان به رفتوآمد بپردازند.»
اثبات این ایده چه کارکردهای عملی در پی خواهد داشت؟