کهکشان ما ممکن است مملو از سیارات آبی حاوی حیات باشد

کرونوس – دانشمندان می‌گویند وجود آب در جاهای دیگری غیر از زمین احتمالاً پدیده‌ای عادی بوده و این نویددهنده‌ی وجود حیات در نقاط دیگر جهان است.

در کنفرانس گلداشمیت که هفته‌ی گذشته در بوستون برگزار شد عده‌ای از محققین اعلام کردند که برخی سیاره‌ها که بزرگی‌شان دو تا چهار برابر زمین است ممکن است تا ۵۰٪ از آب تشکیل شده باشند. جهت مقایسه، میزان آب موجود در زمین تنها ۰/۰۲ درصد از وزن آن را تشکیل می‌دهد.

دکتر لی زِنگ از دانشگاه هاروارد در بیانیه‌ای گفت: «این که این همه جهان آبی وجود داشته باشد برای ما بسیار مایه‌ی شگفتی است. داده‌های ما نشان می‌دهد که تقریباً ۳۵٪ از همه‌ی سیارات فراخورشیدی بزرگ‌تر از زمین حاوی منابع غنی آبی هستند.»

دانشمندان برای این پژوهش از داده‌های دریافتی از تلسکوپ کپلر ناسا و همچنین تلسکوپ اروپایی Gaia استفاده کردند. آنان دریافتند که قطر قسمت اعظم ۴۰۰۰ سیاره‌ی فراخورشیدی کشف شده، ۱/۵ تا ۲/۵ برابر قطر زمین است.

پژوهشگران با استفاده از مدلی به بررسی ساختار این سیاره‌ها پرداختند. آنان متوجه شدند که سیارات کوچک‌تر بیشتر صخره‌ای هستند و جرمشان حداکثر ۵ برابر جرم زمین است. اما سیاره‌های بزرگ‌تری که جرمشان ۱۰ برابر جرم زمین باشد احتمالاً دنیاهای آبی هستند.

اما احتمالاً دمای سطح بسیاری از این سیارات بسیار داغ بوده و بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ درجه‌ی سانتیگراد است. لذا گفته می‌شود اتمسفر این سیارات مملو از بخار آب بوده و آب مایع در لایه‌های زیرین آن‌ها قابل یافت است.

دکتر لی زنگ می‌گوید: «احتمالاً این دنیاهای آبی به همان شکلی به وجود آمده‌اند که هسته‌ی سیارات غول‌پیکر در منظومه‌ی شمسی ما (مانند مشتری، زحل، اورانوس و نپتون) شکل گرفت.»

امید است پروژه‌ای که ناسا همین اواخر کلید زده و به TESS (ماهواره‌ی نقشه‌بردار فراخورشیدی گذران) معروف است بتواند تعداد بیشتری از این سیارات را پیدا کند. این پروژه قرار است طی دوره‌ی مأموریتش حدود ۲۰۰۰۰ سیاره‌ی فراخورشیدی که به اندازه‌ی زمین و بزرگ‌تر از آن هستند را کشف کند.

مرحله‌ی بعدی در تحقیقات فراخورشیدی، مطالعه‌ی دقیق‌تر جو تعدادی از این سیارات خواهد بود. دانشمندان امیدوارند تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا (JWST) در فهمیدن این که آیا واقعاً در این سیارات این‌قدر آب وجود دارد به کمکشان بیاید.

این بدین دلیل مهم است که ما روی زمین هر جا آب پیدا می‌کنیم، حیات هم وجود دارد. اگر مکان‌های آبی دیگری را کشف کنیم بدین معنی است که ممکن است بتوانیم مناطق مسکونی دیگری ورای منظومه‌ی شمسی بیابیم.

نیو ساینتیست به نقل از دکتر زنگ می‌نویسد: «اگر فشار، دما و شرایط شیمیایی مهیا باشد، حیات ممکن است در نقاطی نزدیک به سطح این سیارات به وجود آید.»

درباره هیأت تحریریه

این مقاله توسط هیأت تحریریه نوشته ویا ویرایش شده است. عضویت در هیأت تحریریه با توجه به «شرایط همکاری با کرونوس» برای عموم آزاد است.

آیا می‌دانستید؟

میدان کوانتومی چگونه کشف شد؟

طی بیست سال نخست قرن بیستم برخی نوابغ ریاضی توانستند دو کلید برای رمزگشایی جهان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *