کرونوس – دانشمندان میگویند برنامهی واسط مغز به مغزی را اختراع کردهاند که به سه نفر امکان این را داده که همزمان با هم به انجام بازی تتریس بپردازند.
این پژوهشگران میگویند این سه نفر توانستند با استفاده از این واسط افکارشان را برای یکدیگر ارسال کنند. چکیدهی این پروژه روی arXiv در دسترس است.
در این مطالعه، سه نفر به انجام یک بازی مشابه تتریس میپردازند. در حین بازی از فعالیت مغزی آنان به صورت همزمان نوار مغزی گرفته شد و با استفاده از دستگاه تحریک مغناطیسی مغز (TMS) از مغز آنان اطلاعاتی به مغز دیگر ارسال شد. شبکهای که در این مطالعه از آن استفاده شد، BrainNet نام دارد.
این شبکه ابتدا با استفاده از نوار مغزی (EEG) سیگنالهای مغزی را مورد بررسی قرار داد و سپس با استفاده از TMS اقدام به ایجاد تحریکات مغزی نمود. تحریکاتی که میتوانند برای نمونه حرکت یک نور را برای انسان تداعی کنند.
بنا بر گزارش MIT Tech Review، «استفادهی همزمان از این دستگاهها به ما امکان ارسال و دریافت سیگنالهای مغزی را به طور مستقیم میدهد. اما تاکنون شبکهای که امکان تماس گروهی را مهیا کند ایجاد نشده بود.»
بازیکن در این بازی (همچون تتریس) باید اجسامی را که روی صفحه ظاهر میشود بچرخاند تا در محل مورد نظرش قرار گیرند. البته این نسخهی بسیار سادهای از تتریس است و در آن اشکال برای این که بتوانند در محل مورد نظر جا داده شوند تنها میتوانند با زاویهی ۱۸۰ درجه چرخانده شوند.
دو تن از افرادی که در این مطالعه شرکت کردند «ارسالکننده» بودند. آنان با نگاه کردن به نورهایی که در یکی از دو سوی صفحه وجود داشت، یکی از دو دستور «بچرخان» یا «نچرخان» را مخابره میکردند. فرکانس درخشش این نورها متفاوت بود تا بتوان با استفاده از آنها سیگنالهای متفاوتی را تولید کرد. در همین حال، شخص «گیرنده» که قادر به دیدن این صفحه نبود با استفاده از TMS سیگنالهای ارسالی توسط دو تن دیگر را دریافت میکرد.
همچنین در این شبکه، تعدادی خطای عمدی تولید میشد تا پژوهشگران بتوانند میزان موفقیت گیرنده را بسنجند. این برنامه که بر روی ۵ گروه سه نفره انجام شد، درصد موفقیتی معادل ۸۱/۲۵٪ داشت که نسبتاً خوب محسوب میشود.
سایت Engadget معتقد است «به هیچ روی نمیتوان گفت این کار تلهپاتی است. انجام این کار به دخالت خارجی نیاز داشته و در نهایت تنها قادر به ارسال یک بیت اطلاعات در هر لحظه میباشد. البته این فناوری قادر است روی گروههای بزرگتری از انسانها نیز آزمایش شود و همچنین [گفته میشود این شبکه] میتواند به انتقال افکار پیچیدهتر بین آنان بپردازد.»