پس از برداشتن یک‌ششم از مغز یک کودک، مغز او کاری عجیب انجام داد

کرونوس – ۶ سال پیش پزشکان به دنبال تصمیمی متهورانه، یک‌ششم از مغز پسری ۶ ساله را برداشتند تا به حملات مغزی سختی که داشت خاتمه دهند. حملات این پسر که UD خوانده می‌شود تمام شد، اما جراحی مغز او محققین را با ظرفیت‌های تازه‌ای از مغز مواجه کرده است.

پس از تجربه‌ی حملاتی که دائم بدتر می‌شدند، پزشکان تصمیم گرفتند روی UD جراحی لوبکتومی انجام دهند. این عملیات شامل برداشتن کامل لوب پس‌سری و لوب گیجگاهی می‌شود که یک سوم نیمکره‌ی راست مغز را دربرمی‌گیرند و بخش اصلی پردازش بینایی نیز در آن‌ها قرار دارد.

مقاله‌ای که روی Cell Reports منتشر شد به مستندسازی زندگی این پسر پس از جراحی با پنج‌ششم از مغزش می‌پردازد. سه سال پس از جراحی، او هنوز قادر نیست اشیایی که در سمت چپش قرار دارند را ببیند. با این حال و با این که بخش‌های اصلی سیستم پردازش بینایی او برداشته شده بود، او هنوز قادر است اشیا و چهره‌ها را تشخیص دهد.

به نظر می‌رسد مغز UD توانسته است مسئولیت قسمت بینایی را به گونه‌ای دیگر بر عهده بگیرد.

نیمکره‌ی راست و چپ UD. نقطه‌چین نمایان‌گر لوب‌های حذف‌شده است.

مارلین برمان نویسنده‌ی مقاله و استاد روان‌شناسی دانشگاه کارلژ ملون در بیانیه‌ای گفت: «این یافته‌ها، جزئیاتی از انعطاف‌پذیری سیستم بینایی در رشد مغزی کودکان را مورد بررسی قرار می‌دهد. این مطالعه همچنین زوایای تاریکی از بخش بینایی قشر مغز را مورد بررسی قرار می‌دهند تا عصب‌شناسان و جراحان اعصاب بتوانند تغییرات ممکن در مغز را بفهمند.»

محققین با استفاده از عکس‌برداری fMRI روند پیشرفت و عملکرد بخش بینایی او را (هنگام دیدن اشیا، چهره‌ی دیگران و واژه‌ها) زیر نظر گرفتند. آنان وقتی فهمیدند که نیمکره‌ی چپ این پسر کل وظایف هر دو نیمکره‌ی او را به عهده گرفته است، شگفت‌زده شدند. همچنین IQ او بالاتر از میانگین بوده و مهارت‌های زبانی و درک بینایی او برای کودکی به سن او بسیار دقیق است.

با این حال عملکردهای سطح پایین او بهبودی نیافت و همین باعث شد او نتواند اطلاعات بینایی که از سمت چپ بدنش به مغز وارد می‌شود را تحلیل کند.

برمان گفت: «تنها مشکل این است که او نمی‌تواند از کل میدان دیدش استفاده کند. وقتی او به جلو نگاه می‌کند، اطلاعاتی که از سمت چپ به مغزش وارد می‌شوند مورد تحلیل مغزی قرار نمی‌گیرند. اما او همچنان قادر است با چرخاندن سر یا چشمانش با این مشکل مقابله کند.»

جراحی‌های لوبکتومی بسیار نادر هستند، پژوهشگران معتقدند جراحی اخیر به تحقیقات حوزه‌ی نورولوژی دامنه‌ی گسترده‌تری می‌بخشد.

برمان می‌گوید: «باید تحقیقات بیشتری انجام شود تا بفهمیم لوبوکتومی در کدام بیماران منجر به بهبودی آنان شده و چرا روی دیگر بیماران کارساز نیست.»

درباره هیأت تحریریه

این مقاله توسط هیأت تحریریه نوشته ویا ویرایش شده است. عضویت در هیأت تحریریه با توجه به «شرایط همکاری با کرونوس» برای عموم آزاد است.

آیا می‌دانستید؟

زنگ تفریح: حرکت زمین، ساعت و تقویم

در این ویدیو به حرکت وضعی و حرکت انتقالی زمین پرداخته و به صورت مختصر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *